La infiintarea Federatiei Internationale de Aeronautica, savantul austriac Eugene Sanger, pionier al astronauticii, atrage atentia asupra dificultatilor carora va trebui sa le faca fata umanitatea deceniilor urmatoare, daca se "incapataneaza" sa considere racheta ca singurul mijloc de patrundere in cosmos.
Peste zece mii de obiecte artificiale satelizate in jurul Terrei au devenit realitate, inainte ca tehnologia, metalurgia, electronica si computerele sa se fi dezvoltat suficient.
Tiolkovski, Goddard, Oberth, Esnault - Pelterie si Pandray si alti au intuit, visat si calculat posibilitatea patrunderii in spatiul cosmic a automatelor si a oamenilor, in conditii optime de confort si siguranta.
In prezent se cauta "solutii" de tot felul pentru a inlocui clasicele motoare racheta, cu motoare racheta electrice ionice, plasma sau fotonice care ar a asigura zboruri spatiale pe durata de timp mai indelungata.
Motorul racheta electric ionic se afla in faza de testare, fiind o idee geniala a lui K.B. Tiolkovski, avand ca scop asigurarea zborului cosmic prelungit asigurand navigarea in zone lipsite de rezistenta.
Fata de motoarele racheta cunoscute, motorul racheta electric ionic, se constituie intr-un sistem electric de propulsie si nicidecum intr-un motor termic de forta. Acest motor rezolva unele probleme privind asigurarea rezistentei termice a motoarelor si a anexelor lor.
Motorul racheta electric ionic este un accelerator de particule, procesul de accelerare se desfasoara sub actiunea unui camp electric exterior. Jetul de reactie este un flux de particule incarcate iar sursa de energie este o sursa electrica.
Un motor racheta electric ionic este alcatuit din : propergol 1, sursa de ioni 2, camp electric de focalizare 3, camp electric de accelerare 4, camp electric de neutralizare 5, propulsant accelerat 6, generatorul electric 7.
Acest motor are si dezavantajul sau si cel mai important este neutralizarea ionilor cu electroni inainte de trecerea lor prin ajutajul motorului. Daca nu se poate realiza acest lucru, ionii vor smulge electroni din atomii materialului din care este confectionat corpul motorului si vor incarca electric partea sa metalica, existand pericolul ca potentialul incarcarii electrice a corpului navei sa fie asa de mare incat sa nu mai poata fi produsa ejectarea in continuare a ionilor. Fluxul de ioni este oprit ei fiind atrasi in camera de accelerare si motorul isi inceteaza functionarea. Pentru aceasta este necesara accelerarea electronilor in vederea neutralizarii ionilor.
Motorul racheta electric ionic a oferit parametri functionali ridicati prin folosirea plasmei propulsive din vapori de mercur.
Motorul racheta electromagnetic cu plasma este construit pe principiul folosiri plasmei, ca fluid de lucru, astfel plasma fierbinte (100 000ƒC) este accelerata cu ajutorul unor campuri magnetice exterioare.
Acest fenomen se poate obtine prin diverse metode (destindere termodinamica, campuri electromagnetice si campuri electrice) de ejectare a plasmei in functie de care pot fi : electrotermice, electromagnetice si electrice.
Motorul racheta electromagnetic cu plasma se compune din : generator de plasma 1, anod 2, catod 3, sursa electrica 4, anodul camerei de accelerare 5, catodul camerei de accelerare a generatorului 6, directia campului electric 7, camp magnetic 8, propergol 9, ajutaj 10.
Motorul racheta electromagnetic cu plasma are un impuls specific ridicat, forta de tractiune redusa si durata indelungata de functionare. Un dejavantaj il constituie necesitatea protejarii personalului navigant impotriva radiatiilor daunatoare. Pentru aceasta sunt necesare masuri tehnice complicate.
Motorul fotonic se bazeaza pe folosirea ca jet reactiv a radiatiilor luminoase (fotoni) pentru propulsia unei nave cosmice.
Se stie ca fotonii se deplaseaza cu viteze enorme (viteza luminii) urmarindu-se a se realiza fluxuri de particule care sa se scurga prin ajutaj cu viteza de 300 000 km/s.
Teoretic, asemenea nave ar asigura deplasarea cu viteze apropiate de cea a luminii, ceea ce le-ar permite sa calatoreasca spre alte sisteme solare din Univers.
Acest sistem de propulsie ramane doar o idee, deoarece, materialele existente nu corespund cerintelor acestui sistem energetic. O asemenea nava fotonica trebuie sa dispuna de o oglinda imensa care sa emita un puternic flux de fotoni.
Emisia este dubla, un fascicul de particule accelerate (electroni, protoni spre exemplu) si un fascicul de antiparticule accelerate (pozitroni sau antiprotoni).
Aceste doua fascicule sunt unite de oglinda imensa in focarul sau, unde va avea loc o reactie de anihilare (prin ciocnire) si obtinerea fotonilor de foarte mare energie. Oglinda urmand a reflecta fluxul de fotoni, facand sa apara forta de tractiune.
Exista si alte inconveniente. Prin absorbtia partiala a fotonilor de catre selectorul lampii ar conduce la incalzirea puternica a partilor respective si la volatizarea lor. Obtinerea si stocarea antiparticulelor necesita aparate si materiale deosebite, antiparticulele in contact cu materialul din care ar fi construit rezervorul respectiv s-ar dezintegra.
Se propune ideea realizarii de recipiente in care sa se realizeze campuri intense electromagnetice, pentru a mentine aceste antiparticule departe de peretii recipientului, dar si realizarea unor astfel de recipiente constituie o problema de viitor.
Daca dorim sa calatorim in Univers o perioada mai indelungata trebuie sa acceptam si alte "solutii" decat cele cunoscute de noi in momentul de fata.
Pentru un zbor spatial care ar dura intre 2 si 5 ani, in primul rand trebuie sa inlocuim actualele motoare racheta cu altele capabile sa invinga cu consum minim de energie atractia gravitationala planetara sau a altei planete, sa obtina viteze mult mai mari si sa poata absorbi si folosi energia particulelor mediului pe care il strabat ca jet de propulsie.
In al doilea rand trebuie sa realizam nave mult mai mari, pentru a permite imbarcarea unui personal mai numeros, aparate, materiale si provizii suficiente unei asemenea calatorii. Existenta la bordul acestor nave imense a unor hangare sau spatii de adapostire a unor nave mai mici ca dimensiune in care sa se poata imbarca una sau doua persoane pentru diverse cercetari spatiale ori planetare.
Pornind de la principiul de functionare al navei cu propulsie cuantica incerc sa modelez o "nava gigant cu propulsie cuantica", care ar constitui, un alt mijloc de patrundere in spatiul cosmic. Acest mijloc de transport spatial ar fi mai eficace si mai economic, decat orice alt mijloc de transport spatial cunoscut, avion sau racheta.
Nava gigant cu propulsie cuantica este alcatuita din: corpul sau si cele doua mecanisme de propulsiei dirijare, mecanismul auxiliar si mecanismul cuantic de propulsie sau acceleratorul de particule liniar multiplu gigant.
Corpul navei 1 se compune din invelisul exterior de forma cilindrica si cadrul interior .
Cadrul interior se compune din: spatii de protectie a elicelor 2, prevazute cu panouri de protectie 3, iar pentru deplasarea panourilor de protectie in vederea inchideri sau deschideri spatiilor de protectie se face cu ajutorul a doua motoare electrice 4, doua elice 5, motorul pentru punere in functiune a elicei 6, mecanismul de transmisie 7 si motorul electric 8 de ridicarea sau coborarea elicei impreuna cu motorul de actionare a elicei, intrarea si iesirea din nava se face pe la partea din spate a navei prin portiera 9, generatorul nuclear fototermoelectric 10, spatiul util 11, panoul de separare orizontal 12, mecanismul cuantic de propulsie sau acceleratorul de particule liniar multiplu gigant, format din generatori cuantici orizontali laterali 13 (prezentati in plansa mecanismului cuantic de propulsie), generatorii cuantici orizontali frontali 14, generatori cuantici verticali 15, cruci cuantice 16, cupla cuantica 17, ajutajele mecanismului 18; spatii de protectie a picioarelor de aterizare 19, trenul de aterizare format din opt picioare de aterizare 20, ridicarea sau coborarea picioarelor de aterizare se face cu ajutorul motoarelor electrice 21 care actioneaza fiecare cate un mecanism de transmisie 22, format dintr-un angrenaj elicoidal cu cremaliera.
Se stie ca elicopterele au doua elicii pentru manevrare si dirijare, o elice portanta situata deasupra elicopterului si o elice anticuplu situata in coada elicopterului. Daca elicopterul ar avea numai o elice portanta deasupra sa la un moment dat, elicopterul s-ar roti odata cu elicea.
Mecanismul auxiliar este format din cele doua elice actionate de cate un motor electric. Aceste motoare electrice sunt ridicate sau coborate in functie de necesitati, cu tot cu elice, de un mecanism de transmisie format dintr-un angrenaj elicoidal cu cremaliera care se compune dintr-o roata si o bara dintata (cremaliera). Roata dintata este actionata de un motor electric cu ajutorul unui lant si actioneaza cremaliera care este montata pe corpul motorului electric de actionare a elicei, ridicand sau coborand acest motor impreuna cu elicea.
Acest mecanism auxiliar are rolul de a ajuta mecanismul cuantic de propulsie in dirijarea si orientarea navei in atmosfera terestra, unde energia particulelor atmosferice este mai mica in comparatie cu energia particulelor din afara atmosferei terestre, unde energia particulelor este extrem de mare. In afara atmosferei terestrei deplasarea navei se face numai cu ajutorul mecanismului cuantic de propulsie, iar mecanismul auxiliar este scos din functie si introdus in cele doua spatii de protectie care protejeaza cele doua elice de a nu se ciocni de meteoriti sau alte corpuri mici care se gasesc in spatiul cosmic si ar putea sa deterioreze acest mecanism.
Mecanismul cuantic de propulsie sau acceleratorul de particule liniar multiplu gigant este format din 20 de generatori cuantici orizontali laterali (13), 18 generatori cuantici orizontali frontali (14), 30 de generatori cuantici verticali (15) (sunt prezentati in plansa cadrului interior al navei gigant cu propulsie cuantica), 15 cruci cuantice (16), 15 cuple cuantice (17) (vezi plansa cadrului interior) si 31 de ajutaje (18). Toti generatorii cuantici sunt legati intre ei prin intermediul crucilor cuantice si cuple cuantice care au rolul de accelerare a energiei de la un generator cuantic la altul. Generatori cuantici verticali sunt asezati pe doua straturi si uniti intre ei prin cuple cuantice. Mecanismul cuantic de propulsie se termina la exteriorul navei cu ajutajele mecanismului.
Pentru a satisface, dupa necesitati, deplasarea navei in oricare directie intregul sistem al mecanismului cuantic de propulsie e prevazut cu 68 de intrerupatori generali cu care sa se poata obtine un numar variabil de sisteme atomice neizolate a avand polaritatile electromagnetice pozitive S si negative N.
Prin modificarea polaritatilor electromagnetice pozitive S si negative N si a intensitatii acestor sisteme atomice neizolate a, se modifica si directia de deplasare a navei in oricare directie, inapoi , inainte, urcare si coborare pe verticala, deplasare in diverse unghiuri, porniri si opriri instantanee, planare si stationare.
Deplasarea pe verticala se face astfel :
Se pun in functiune elicele mecanismului auxiliar care se rotesc in sens invers una fata de cealalta. Pe la polaritatea electromagnetica pozitiva S a celor 16 generatori cuantici orizontali are loc absorbtia particulelor atmosferice, descompunere lor in particule atomice elementare si subatomice libere, accelerare particulelor, formarea plasmei si a fuziunii nucleare, ducand la formarea de noi structuri atomice si unei cantitati de energie care sunt emise pe la polaritatea electromagnetica negativa N in steaua de legatura unde are loc a doua acclerare a acestor particule conform principiului de functionare al acceleratoarelor de particule liniare, la trecerea particulelor de la polaritatea electromagnetica negativa N la polaritatea electromagnetica pozitiva S.
Toti acesti atomi insotiti de energia lor, sunt absorbite de polaritatea electromagnetica pozitiva S a celor 15 generatori cuantici verticali din primul strat, unde are loc descompunere lor in particule atomice elementare si subatomice libere, accelerare particulelor, formarea plasmei si a fuziunii nucleare care duce la formarea altor tipuri de particule si a unei energii degajata in urma reactiei de fuziune care sunt emise pe la polaritatea electromagnetica negativa N in cuplele cuantice unde are loc a alta accelerare a acestor particule la trecerea particulelor de la polaritatea electromagnetica negativa N la polaritatea electromagnetica pozitiva S.
Toate aceste particule insotite de energie sunt absorbite de polaritatea electromagnetica pozitiva S a celui de al doilea nivel de generatori cuantici verticali in numar de 15 unde are loc descompunere lor in particule atomice elementare si subatomice libere, accelerare particulelor, formarea plasmei si a fuziunii nucleare care duce la formarea altor tipuri de particule si a unei energii degajata in urma reactiei de fuziune care este emisa pe la polaritatea electromagnetica negativa Nin atmosfera alcatuind jetul de reactie format dintr-un flux de cuante de radiatii beta, alfa si gama, care ajuta la propulsia navei indiferent de mediul strabatut.
Particulele care au un exces de sarcini negative (electroni si ioni negativi) vor alcatui radiatia beta, particulele care au un exces de sarcini pozitive (pozitroni, protoni si ioni pozitivi) vor constitui radiatia alfa, iar particulele care nu au sarcina electrica (neutrini, fotoni nucleari si neutroni) vor forma radiatia gama.
Deplasarea pe orizontala se face in felul urmator.
In primul rand se scot din functiune elicele exterioare rotative si se retrag in lacasurile lor de protectie si se inchid panourile de protectie. Concomitent cu aceasta se ridica trenul de aterizare, format din cele 8 picioare de aterizare in lacasurile lor de protectie.
Se scot din functiune generatoarele cuantice verticale si se modifica polaritatea electromagnetica pozitiva S si negativa N al sistemelor atomice a al generatorilor cuantici orizontali.
Astfel, in directia de deplasare pe la polaritatea electromagnetica pozitiva S a celor 3 generatori cuantici orizontali are loc absorbtia particulelor atmosferice, unde are loc descompunere lor in particule atomice elementare si subatomice libere, accelerare particulelor, formarea plasmei si a fuziunii nucleare ducand la formarea altor structuri atomice in care are loc si o degajare de energie la formarea lor.
Aceste particule si energia lor sunt emise pe la polaritatea electromagnetica negativa N in prima stea de legatura unde acestea sunt accelerate pentru a doua oara.
In continuare acestea sunt absorbite de polaritatea electromagnetica pozitiva S a celor trei generatori cuantici orizontali din al doilea nivel. In interiorul acestora are loc descompunere lor in particule atomice elementare si subatomice libere, accelerare particulelor, formarea plasmei si a fuziunii nucleare de unde rezulta particule noi si energie care se degaja la formarea acestora, toate acestea sunt emise pe la polaritatea electromagnetica negativa N in a doua stea de legatura unde acestea sunt accelerate pentru a patra oara.
Acestea particule insotite de energie sunt absorbite de polaritatea electromagnetica pozitiva S a celor trei generatori cuantici orizontali din al treilea nivel. In interiorul acestora are loc descompunere lor in particule atomice elementare si subatomice libere, accelerare particulelor, formarea plasmei si a fuziunii nucleare de unde rezulta alte particule noi si energie care se degaja la formarea acestora, toate acestea fiind emise pe la polaritatea electromagnetica negativa N in a treia stea de legatura unde acestea sunt accelerate pentru a sasea oara.
Particule din aceasta stea de legatura insotite de energie sunt absorbite de polaritatea electromagnetica pozitiva S a celor trei generatori cuantici orizontali din al patrulea nivel. In interiorul acestora are loc descompunere lor in particule atomice elementare si subatomice libere, accelerare particulelor, formarea plasmei si a fuziunii nucleare de unde rezulta alte structuri atomice si energie care se degaja la formarea acestora, toate acestea sunt emise pe la polaritatea electromagnetica negativa N in a patra stea de legatura unde acestea sunt accelerate pentru a opta oara.
Particule accelerate, insotite de energie sunt absorbite de polaritatea electromagnetica pozitiva S a celor trei generatori cuantici orizontali din al cincelea nivel. In interiorul acestora are loc descompunere lor in particule atomice elementare si subatomice libere, accelerare particulelor, formarea plasmei si a fuziunii nucleare de unde rezulta structuri atomice noi si energie care se degaja la formarea acestora, toate acestea fiind emise pe la polaritatea electromagnetica negativa N in a cincea stea de legatura unde acestea sunt accelerate pentru a zecea oara.
Toate aceste particule accelerate insotite de energie sunt absorbite de polaritatea electromagnetica pozitiva S a celor trei generatori cuantici orizontali din al saselea nivel. In interiorul sistemelor atomice neizolate a are loc descompunere lor in particule atomice elementare si subatomice libere, accelerare particulelor, formarea plasmei si a fuziunii nucleare de unde rezulta structuri atomice noi si energie care se degaja la formarea acestora, toate acestea fiind emise pe la polaritatea electromagnetica negativa N in atmosfera alcatuind jetul de reactie, format din radiatii a, b si g.
Datorita sistemelor atomice care comunica intre ele se realizeaza o puternica interferenta de camp electromagnetic, luminos si termic prin reglarea intensitatii si a polaritatilor electromagnetice a acestor sisteme atomice.
Efectul "corona" la nava gigant cu propulsie cuantica reprezinta, ca si la nava cu propulsie cuantica, emisia spectrala luminoasa a undelor electro-magnetice.
Efectul "corona" ar anula frecarea corpului navei de particulele atmosferice, de asemenea ar anula si atractia gravitationale planetara asupra navei si a oamenilor din nava.
Mecanismul cuantic de propulsie ar crea in interiorul navei un camp gravitational artificial electromagnetic, care ar conduce la anularea starii de imponderabilitate.
S-a constatat ca daca omul sta vreme indelungata in imponderabilitate in spatiul cosmic are loc o dereglare de stabilitate a calciului din organism. Se stie ca, principalul depozit de calciu din organism este sistemul osos, in care se afla in proportie de 8% fata de celelalte substante minerale.
De asemenea in mod normal se mai gaseste si in plasma sanguina in cantitate de 10 mg % . Are loc in activitatea neuromusculara. Daca cantitatea de calciu din sange scade sub normal, au loc fenomene de tetanie. De asemenea, mai are loc in activitatea inimi si coagularea sangelui. Calciul se afla in cantitate mai mare in partea inferioara a organismului uman, in mod normal pe Pamant, iar in timpul zborului spatial organismul uman se afla in imponderabilitate si atunci o parte din cantitatea de calciu de la picioare urca la partea superioara, la cap.
La revenirea omului din spatiul cosmic, organismul uman reintra in faza de reglare a cantitatii de calciu aceasta reglare dureaza chiar si cateva zile. Aceasta dereglare de asezare a calciului din organism, nu creeaza efecte secundare ale organismului uman, activitatea spatiala decurge normal.
Activitatea spatiala pe nava gigant cu propulsie cuantica s-ar desfasura ca si pe pamant, la decolare, in spatiul cosmic sau la aterizare, campul gravitational planetar nu ar influenta aparatele sau oameni care se afla la bordul navei .
Aterizarea navei pe sol se face in felul urmator.
Se deschid cele doua panouri de protectie ale mecanismului auxiliar, dupa care se scoate afara mecanismul auxiliar si se pun in functiune cele doua elicii pentru a usura manevrarea si dirijarea navei pentru aterizare.
Se modifica polaritatile electromagnetice ale sistemelor atomice neizolate a verticale, astfel incat pe la polaritatea electromagnetica pozitiva S a celor 15 generatori cuantici verticali are loc absorbtia particulelor atmosferice, descompunere lor in particule atomice elementare si subatomice libere, accelerare particulelor, formarea plasmei si a fuziunii nucleare, ducand la formarea de noi structuri atomice si unei cantitati de energie care sunt emise pe la polaritatea electromagnetica negativa N in cuplele cuantice unde are loc a doua accelerare a acestor particule conform principiului de functionare al acceleratoarelor de particule liniare, la trecerea particulelor de la polaritatea electromagnetica negativa N la polaritatea electromagnetica pozitiva S.
Toti acesti atomi insotiti de energia lor, sunt absorbite de polaritatea electromagnetica pozitiva S a celor 15 generatori cuantici verticali din al doilea strat unde are loc descompunere lor in particule atomice elementare si subatomice libere, accelerare particulelor, formarea plasmei si a fuziunii nucleare care duce la formarea altor tipuri de particule si a unei energii degajata in urma reactiei de fuziune care sunt emise pe la polaritatea electromagnetica negativa N in crucile cuantice unde are loc a alta accelerare a acestor particule la trecerea particulelor de la polaritatea electromagnetica negativa N la polaritatea electromagnetica pozitiva S.
Toate aceste particule insotite de energie sunt absorbite de polaritatea electromagnetica pozitiva S a generatorilor cuantici orizontali in numar de 38 unde are loc descompunere lor in particule atomice elementare si subatomice libere, accelerare particulelor, formarea plasmei si a fuziunii nucleare care duce la formarea altor tipuri de particule si a unei energii degajata in urma reactiei de fuziune care este emisa pe la polaritatea electromagnetica negativa N in atmosfera alcatuind jetul de reactie format dintr-un flux de cuante de radiatii beta, alfa si gama, creand in exteriorul navei niste aripi laterale de particule care ajuta la aterizarea lina a navei.
Odata cu apropierea navei de solul planetar se schimba din nou polaritatile electromagnetice ale sistemelor atomice neizolate a orizontale, astfel incat pe la polaritatea electromagnetica pozitiva S a celor 16 generatori cuantici orizontali are loc absorbtia particulelor atmosferice, descompunere lor in particule atomice elementare si subatomice libere, accelerare particulelor, formarea plasmei si a fuziunii nucleare, ducand la formarea de noi structuri atomice si unei cantitati de energie care sunt emise pe la polaritatea electromagnetica negativa N in steaua de legatura unde are loc a doua accelerare a acestor particule conform principiului de functionare al acceleratoarelor de particule liniare, la trecerea particulelor de la polaritatea electromagnetica negativa N la polaritatea electromagnetica pozitiva S.
Toti acesti atomi insotiti de energia lor, sunt absorbite de polaritatea electromagnetica pozitiva S a celor 15 generatori cuantici verticali din primul strat unde are loc descompunere lor in particule atomice elementare si subatomice libere, accelerare particulelor, formarea plasmei si a fuziunii nucleare care duce la formarea altor tipuri de particule si a unei energii degajata in urma reactiei de fuziune care sunt emise pe la polaritatea electromagnetica negativa N in cuplele cuantice unde are loc a alta accelerare a acestor particule la trecerea particulelor de la polaritatea electromagnetica negativa N la polaritatea electromagnetica pozitiva S.
Toate aceste particule insotite de energie sunt absorbite de polaritatea electromagnetica pozitiva S a celui de al doilea strat de generatori cuantici verticali in numar de 15 unde are loc descompunere lor in particule atomice elementare si subatomice libere, accelerare particulelor, formarea plasmei si a fuziunii nucleare care duce la formarea altor tipuri de particule si a unei energii degajata in urma reactiei de fuziune care este emisa pe la polaritatea electromagnetica negativa N in atmosfera alcatuind jetul de reactie format dintr-un flux de cuante de radiatii beta, alfa si gama, care ajuta la aterizarea lina a navei prin scaderea intensitatii mecanismului cuantic de propulsie.
O data cu apropierea de solul planetar se scot cele opt picioare de aterizare ale trenului de aterizare din spatiile lor de protectie, iar aterizarea navei la sol, se face pe trenul de aterizare.
Cu putin timp in urma revista MAGAZIN nr. 479, din 27 iulie 2000 relateaza faptul ca „LUMINA ESTE MAI RAPIDA DECAT LUMINA
O echipa de cercetatori americani alcatuita din L. J. Wang, A. Kuznich si un roman Arthur Dogariu au realizat un experiment (mentionat si de revista „Nature”) in care au reusit cu ajutorul unui fascicul laser care trece printr-o substanta negativa in vid sa se obtina o viteza de 300 de ori mai mare decat viteza luminii.
Substanta negativa inseamna o substanta alcatuita numai din electroni si ioni negativi, fenomen obtinut numai in tuburile electronice vidate in interior, iar fasciculul laser traverseaza in vid acest flux de electroni cu viteza mentionata.”
Acest experiment demonstreaza inca odata in plus ca, o nava care are un sistem sau mecanism cuantic de propulsie capabil sa absoarba, sa genereze si sa emita orice tip de radiatii electromagnetice se poate deplasa cu viteza luminii sau chiar mai mari.
In actuala criza de energie avantajul acestui mecanism cuantic de propulsie destinat manevrelor si navigatiei, in campul intens gravitational planetar si in afara atmosferei terestre este evident.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu